Kjetil Klakegg Bergheim www.budskap.net

27mai/132

LO støtter AP. Korrupsjon hvor?

Debatten om LO sin støtte til Arbeiderpartiet går sin gang som aldri før. asics pas cher Det blir sagt at dette er korrupsjon, at det ikke gjenspeiler LO sine medlemmer og at LO støtter AP for å styrke sin egen posisjon. Noe er feil, noe er riktig. La oss først se litt på hvordan Arbeiderpartiet ble til.

Det mange åpenbart ikke har fått med seg er at Arbeiderpartiet er et produkt av arbeiderbevegelsen og deres fagorganisasjoner. Arbeiderpartiet ble stiftet slik at fagforeningene kunne få parlamentarisk makt. Det er ikke slik at fagbevegelsen har kjøpt seg inn i Arbeiderpartiet, de lagde Arbeiderpartiet, det skulle være deres politiske parti.

Etterhvert slo fagforbundene seg sammen og dannet LO, men fortsatt var Arbeiderpartiet deres politiske parti og støtten fortsatte. LO sine saker ble, og blir, kjempet gjennom via Arbeiderpartiet. Og dette er jo ikke helt unaturlig ettersom Arbeiderpartiet er deres parti. Så ja, LO støtter Arbeiderpartiet for å skaffe seg makt og ja, LO får representanter i Arbeiderpartiets sentralstyre. Men er det unaturlig når man ser hva som er produkt av hva i denne sammenhengen?

At partistøtten til Arbeiderpartiet ikke gjenspeiler medlemsmassen til LO er ikke helt riktig. En stor del av medlemmene støtter Arbeiderpartiet. Air Max 2016 Goedkoop Men spørsmålet folk som stemmer på borgerlige partier og som er medlem av LO egentlig har noe i LO å gjøre? De stemmer på et parti som ønsker å frata LO makt. Arbeidstakernes makt i samfunnet.

Fagforbundene ønsker kollektive lønnsforhandler og det er derfor de eksisterer. Nike Air Max 2016 Dames Grijs Partiene på borgerlig side har tradisjonelt vært svært skeptisk til dette. Og det er de den dag i dag. gel lyte 3 Hvordan kan da en person som er tilhenger av kollektive forhandlinger (regner med det er derfor de er med i LO?) stemme på for eksempel FrP? Det gir ingen mening. Det blir som en om er tilhenger av fri abort skulle melde seg inn i KrF. Det er absurd.

Korrupsjon kaller noen dette. nike air max 2017 dames Groen Jeg kaller det sunn fornuft. Og bør egentlig partier som Høyre og FrP snakke veldig høyt om hvor andre får sin partistøtte? De får støtte fra landets rikeste personer. Millioner av kroner. Dette gjør de, som de selv sier, fordi det gagner deres lommebok best. Og det vet de, for de får skatteletter i millionklassen. Er dette mindre korrupsjon enn LO sin støtte til Arbeiderpartiet? Er det ikke naturlig at LO støtter partiet som forløperne til LO stiftet for å tale deres sak?

For å være ærlig synes jeg det er patetisk av politiske motstandere å kritisere dette, spesielt når vi vet hvor deres egen pengestøtte kommer fra. Tidligere ga NHO pengestøtte til Høyre, men da var det ikke mye snakk om korrupsjon. Men da de mistet støtten var plutselig LO sin støtte til sitt egen parlamentariske barn korrupsjon.

Kommentarer (2) Trackbacks (0)
 1. Hei Kjetil.
  Det er litt selektiv det du sier.
  Du snakker om hvor mange APvelgere det er i LO og hvor mye AP får i støtte på bakgrunn av det.

  Hvor mye gir LO til SV og hvor stor andel av SVere er det i LO?
  Hvor mange SP medlemmer er det i LO og hva får SP i støtte?
  Det er i alle fall flere Høyremennesker i LO enn SP folk, og Høyre får ikke støtte.
  Så – argumentasjonen om at det represenerer medlemmenes vilje faller helt ut.

  Det ville vært et stort demokratisk problem om ikke andre partier får penger av givere.
  Om det var kritikkverdig at andre, gjerne rike, gir til de partier de liker så ville vi sittet igjen med at kun regjeringspartiene fikk gaver.
  Og det tror jeg ville vært et enormt problem.

  Høyre fikk partistøtte av NHO (de rike eierne av bedrifter) tidligere, men de kuttet det ut og oppfordret i det de stoppet LO også å kutte det ut.
  LO fulgte som kjent ikke opp.

  Når det gjelder skattelette er det jo fagforeningsmedlemmer som får skattelette av sittende regjering.
  Så – den der skal man være litt forsiktig med å kritisere andre for.

  Til slutt må vi se på utviklingen av arbeid i Norge. Nå forsvinner straks siste rest av papir og celluloseproduksjon i Norge.
  Vi kan ikke konkurrere. Det er svenske eiere av Sødra Cell på Tofte. Det er billigere for svensker å eie norsk industri enn det er for nordmenn.
  Dette pga formuesskatten.

  Noen mener at det må være like vilkår for eierskap. Og de som mener dette må også få lov til være organisert. Gjerne i LO.

  Vi ser at Kongsberg Automotive legger ned i Norge og satser ute. REC har nå bare fabrikker ute. Lille Askeladden båter ligger nå i Polen.
  Til tross for at vi ser stor utflagging sier Flåten at det ikke er det særnorske lønnsnivået som er problemet. Det må være lov å være uenig med dette, men være organisert for det.

  Hva er det som er best for norske arbeidsplasser? Det LO og AP til enhver tid sier? Eller er det å være dynamisk og tilpasse seg verden til enhver tid? Er det rett å stå statisk på rettigheter eller sikre seg arbeid ved å være fleksibel?
  Det er delte oppfattninger om dette, men et er ikke å motarbeide arbeiderne å ønske tilpassninger til et mer konkurransedyktig samfunn.

 2. En annen ting, Kjetil – siden du snakker om korrupsjon og ikke ser hvor det er :

  1. Næringsministeren oppretter en styreplass i et selskap der staten er hovedaksjonær utenom at det er valg på styre.
  2. Han setter inn LO lederen i denne plassen. LO lederen kommer ikke på alle møtene, men han får lønn for den jobben han ikke gjør.
  3. LO lederen svarer med å bevilge millioner til AP.

  Altså : AP lar lederen tjene personlig på å ikke jobbe – lederen svarer med å bevilge penger fra sin organisasjon.

  Hvilket annet ord har vi enn korrupsjon?


Leave a comment

(required)

Ingen trackbacks ennå.