Kjetil Klakegg Bergheim www.budskap.net

8sept/132

Gamle idèer, og håpløse løsninger

Svenskene har de siste årene testet det vi er i ferd med å velge i Norge. Det endte ikke godt. Nå rømmer svensk ungdom til Norge for å få seg jobb. De får ikke jobb i Sverige. Etter årevis med feilslått politikk, holder Sverige på å miste en generasjon.

På tirsdag risikerer vi å ha valgt samme vei. Slagordene «Nye idèer, og bedre løsninger» og «For folk flest» har fenget velgerne. Dessverre er dette villedende markedsføring, for slagordene burde heller vært «Gamle idéer, og håpløse løsninger» og «Mot folk flest». Hadde de reklamert for kommersielle produkter ville det vanket dagsbøter, og de ville blitt felt i retten for brudd på markedsføringsloven.

«Christ, enda en AUFer for forsøker å belære meg,» tenker du kanskje nå. Ja, jeg er AUFer og jeg forsøker på et vis å belære deg:

For åtte år siden var Norge så dritt lei av borgerlig styre at vi valgte rødgrønt. For fire år siden var fremdeles ikke traumene borte, vi gjenvalgte regjeringen. Men traumer forsvinner.

Hvorfor var vi lei? Vi orket ikke mer privatisering av felles goder. Vi orket ikke raseringen av arbeidstakernes rettigheter. Vi orket ikke mer rasering av skole, helse og omsorg. Vi orket rett og slett ikke mer. Vi var dritt lei.

Nå har mange glemt. Dessverre er ikke hukommelsen vår slik som elefanters hukommelse. Og traumer blir fra naturens side fortrengt litt og litt. I dette tilfellet tok det tydeligvis åtte år.

Men jeg har ikke glemt den storstilte privatiseringen av norsk skole den forrige regjeringen åpnet for, som ville skapt et større klasseskille i Norge. Jeg har ikke glemt at de fjernet ordningen med gratis skolebøker i den videregående skolen, som førte til samme resultat. Jeg har ikke glemt de nye reglene for arbeidslivet de foreslo, som ville rasert rettighetene vi har kjempet gjennom de siste hundre årene i Norge. Jeg har ikke glemt.

Nå skal vi tilbake. Og ikke bare tilbake: Vi skal visst enda lengre. Nå skal vi ha FrP med i regjering også. Enda mer privatisering, enda større klasseskiller, enda færre rettigheter for arbeidstakere.

Og dette er ikke skremselspropaganda, dette er realiteten. Vi har på mange måter prøvd det før, men i en noe snillere versjon.

Jeg tror ikke at folk som stemmer partier på høyresiden faktisk ønsker det samfunnet vi kommer til å få. Jeg tror mange stemmer på disse partiene fordi de faktisk tror vi kommer til å få det bedre. Men hvordan klarte de å lure oss? Med intetsigende slagord og mumling. Høyre har knapt sagt noe om hva de faktisk ønsker de neste fire årene i løpet av de forrige fire årene, og enda mindre i valgkampen. FrP sier noe, men om man leser programmet og ser på ideologien, ser man fort at de mener noe helt annet.

Det er ikke tilfeldig at noen av landets rikeste støtter disse partiene. Mye vil ha mer. Ny nytte, ny bil, nytt fly, kanskje en ny øy. De sier at deres politikk passer best for deres lommebok. Det stemmer helt sikkert, men på en annen side, de ble ikke rike under et FrP-styre, de klarte det under et sosialdemokratisk styre. Og det er kanskje det beste beviset på at man kan få det til i Norge.

Men likevel sier de at de rødgrønne raserer arbeidsplasser og gjør det vanskelig å drive i Norge. Samtidig vet vi at det er skapt hundretusenvis av nye arbeidsplasser i Norge de siste åtte årene. Sjukehusene behandler flere mennesker. Resultatene blant norske elever blir stadig bedre.

Likevel ønsker vi visst et bytte nå. Det er ingen nye idèer og nye løsninger under sola. Det er godt utprøvde idèer og løsninger. Idèer og løsninger vi vet ikke fungerer. Det fungerte ikke forrige gang vi prøvde de i Norge. De fungerer ikke i Sverige i dag, og enda mindre nedover i Europa.

Så vær så snill: Bruk hodet når du stemmer i år! Jeg ber deg. Ikke stem for dårlige idèer og håpløse løsninger. Ikke stem mot folk flest. Stem på det vi vet fungerer.

Det er ikke tilfeldig at økonomien går bra. Det er ikke tilfeldig at du har jobb. Det er ikke tilfeldig at vi får gratis skolebøker i den videregående skolen, pappaperm, barnehageplass eller behandling på sjukehus. Ingenting er tilfeldig, det handler som ansvarlig styre.

Ikke alt er perfekt, men ting tar tid. Det dummeste man gjør i år er å stemme på noen som vil gå baklengs inn i framtiden. Det er ikke noe framskritt å gjennomføre FrP sin politikk. Snarere tvert imot.

Kategoriset under: Valg Legg igjen en kommentar
Kommentarer (2) Trackbacks (0)
 1. Selv om Svenskene bygger veier langt mer effektivt enn oss vil dere ikke lære der heller.
  AP siden er rett og slett litt redd for å lære av andre, de.
  Uansett om erfaringene andre har er gode eller dårlige.

 2. En annen ting du glemmer er at Støre nå gjennomfører endringer fra 1/1-13
  Og da skal det kjøpes mer MR privat.
  Du vet – det dere har advart mot som vil tappe sykehusene for penger og gjøre verden urettferdig og utslette velferden osv.
  Det har Støre nå gjennomført.

  Og dette har jo rasert andre land. Det er jo ikke hvem som helst som kan knipse et bilde, må vite. Og likevel gjør han det.

  Lykke til med dobbeltmoralen din.


Leave a comment

(required)

Ingen trackbacks ennå.