Kjetil Klakegg Bergheim www.budskap.net

26nov/132

17.mai

17. mai 1814. Norge fikk egen grunnlov. Den blir ofte omtalt som den mest demokratiske grunnloven i verden i sin tid. I dag ville vi kalt det søppel fra ende til annen. En gjeng rasistiske og kvinnefiendtlige mannfolk, som ønsket at makt skulle gå i arv, møttes på Eidsvoll og vedtok at jøder ikke var velkomne i Norge og at stemmeretten skulle begrenses til en håndfull priviligerte menn over 25 år. I dag hadde vi aldri godtatt noe slikt vrøvl av et dokument. Likevel bruker vi en hel dag av året til å feire dokumentet.

Vi feirer med norske flagg, spiller musikk (som er inspirert av tysk marsjmusikk), spiser pølser (som stammer fra dagens Irak) og is (som faktisk kommer fra dagens Iran). Ikke engang Ja, vi elsker ble opprinnelig skrevet på det vi i dag kaller norsk. Men vi synger av full hals.

Heldigvis har mye endret seg siden 1814. Norsk kultur har endret seg. I dag er jøder velkomne i Norge, kvinner kan delta ved valg og kongen har ikke siste ord. Norsk kultur er faktisk i endring hele tiden. adidas 2017 pas cher For 1000 år siden var det plynding og voldtekt nedover Europa en del av norsk kultur (skal man tro historiebøkene på ungdomsskolen). Mochilas Kanken Classic Senere sto kirken sterkt i samfunnet. I dag verken plyndrer eller voldtar vi spanjoler, og kirken blir en mindre og mindre viktig del av norsk kultur.

Hva vikingene spiste etter fyllakulene sine og hva slags mat disse rasistiske grunnlovsmennene våre spiste da de feiret, det aner jeg ikke. Men de spiste iallefall ikke pizza, kebab eller pasta, som nå er en viktig del av vårt kosthold. Faktisk er Grandiosa et av de mest spiste produktene i løpet av julaften. Smalahove og komler blir stadig mindre populært. nike air max 2017 goedkoop Poteter er dødssynd, et produkt som en gang utryddet skjørbuken i norske bygder og byer.

Personlig kunne jeg aldri levd på tørre poteter, komler og smalahove. Jeg tror også det sistnevnte ville vært en utfordring å få det i seg i de seine nattetimer. Men det er jo dét som er norsk, visstnok. Likevel har jeg aldri møtt noen som sverger til det i valg av nattmat. Ei heller som fast kosthold. mu legend power leveling Jeg møter sjelden personer som vil utvise enhver jøde og jesuitt fra landet. Ikke engang mennesker som mener kvinner ikke burde ha stemmerett eller at kongen skal ha siste ord. louboutin soldes escarpins Og tro ikke at disse endringene i sin tid ikke skapte debatt.

I dag startet offisielt (iallefall på min Facebook) debatten om flagg og klesplagg på 17. nike air max 2016 goedkope mai. En skole ønsker å feire sine 90 år ved å bære flagg fra andre land. adidas femme pas cher De har søkt, men enn så lenge ikke fått innvilget dette. Jeg har venner som i løpet av dagen har spurt seg om det er rart de er rasister eller om hvor lang tid det tar før korset i flagget er byttet med en halvmåne. Og alt dette fordi noen ønsker å bære andre flagg enn det norske.

Ja, det er norges nasjonaldag. Vi feirer vår grunnlov. mochilas kanken Vi feirer Norge. Men Norge er i endring. Og nei, jeg vil ikke ha sharia-lover eller en halvmåne i flagget. Ei heller ser jeg på det som en trussel. Jeg tror ikke noen som leser dette innlegget ønsker den norske kulturen vi hadde for 100, 500 eller 1000 år siden tilbake. Jødeforbud eller Thor og Odin ser jeg ikke som velkomne elementer i norsk kultur. Men steike meg som de kjempet for det den gangen, og steike meg som vi ler av dette i etterid.

Det er på tide at vi aksepterer at endringer skjer og at vi er glade for det.

Kategoriset under: Demokrati Legg igjen en kommentar
Kommentarer (2) Trackbacks (0)
 1. Du pleier aldri slippe mine tanker gjennom. I sann demokratisk ond.
  Og jeg har ingen illusjoner om at du slipper dette gjennom heller.

  Men – har det slått deg…. at en… en eneste en…. dag i året kan faktisk fortelle alle de nye ui fellessamfunnet om hva vi pleier å gjøre? Hva vår tradisjon er?
  Eller er en eneste dag for mye å spørre om?

  • De siste seks kommentarene skrevet i denne bloggen er postet av deg og godkjent av meg. Tidvis tar det bare litt tid mellom hver gang jeg er innom administrasjonspanelet og godkjenner kommentarer, så alt du har skrevet skal være publisert.

   Sier ikke at vi ikke skal feire grunnloven, for på sin tid var det en god grunnlov, men ting går framover og jeg mener vi må slutte med denne fremmedfrykten og godta at endringer skjer.


Leave a comment

(required)

Ingen trackbacks ennå.